söndag 4 november 2007

Attentatet i London

Idag 5 november bränns det av en och annan smällare i England. Fyrverkerier lyser upp natthimlen. Och ett antal dockor kommer säkerligen att stickas i brand.

Det är nämligen Guy Fawkes’ Day.

Det man firar – eller minns – är the Gunpowder Plot (’krutkonspirationen’). Och den de engelska barnen häcklar, bland annat med hjälp av dockorna, är den attentatsman som givit konspirationen ett ansikte: Guy Fawkes.

Fawkes hade tidigt konverterat till katolicismen, och sedan 1593 stred han för den spanska armén i Nederländerna. Han försökte också få den spanske kungen, Filip II, att invadera England.

När Jacob I besteg den engelska tronen 1603, skärptes motsättningarna med katolikerna ytterligare. Jacob var ju redan kung i det reformerta Skottland, och son till Maria Stuart.

En liga av allierade katoliker beslöt sig för att slå tillbaka, med eller utan spanske kungens hjälp. På ett värdshus i London svor de en högtidlig ed att spränga parlamentsbyggnaden i luften. Tanken var att även Jacob I skulle stryka med, ”sprängas tillbaka till Skottland”, som Fawkes uttryckte det.

På våren 1605 hyrde attentatsmännen en källare under parlamentet. De hjälptes sedan åt att fylla den med 2, 5 ton sprängmedel.

I slutet av oktober gick det rykten om att planerna kommit till myndigheternas kännedom. Trots det valde man att gå vidare, även om flera av konspiratörerna vidtog åtgärder för att kunna lämna London. Fawkes var dock den som skulle sätta eld på krutet, och han var därför ensam i källaren vid dagen för dådet.

Dessvärre för Fawkes så hade planerna verkligen avslöjats. I ett brev författat av en av hans medkonspiratörer. Fawkes greps, avrättades – och fick en dag uppkallad efter sig. En del, som roas av politisk satir, brukar dessutom framhålla att Guy Fawkes är den ende som gått in i parlamentet med ärliga avsikter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oaktat Fawkes eventuellt ärliga avsikter så kan jag inte låta bli att höja på ett ögonbryn. Historiens religiösa våldsaktivister(terrorister?) firas med smällare. Undrar lite när engelsmännen kommer börja fira Bin Laden's Day?

Patrik Godin sa...

Firandet av the Guy satte igång innan Bin Laden ens var påtänkt. Så du får nog vänta ett tag...