onsdag 31 oktober 2007

Historia för alla

Alla gymnasister ska läsa historia framöver. Det rapporterar bland annat SvD och DN. Att historia ska bli ett kärnämne har ju annars varit på gång en längre tid. Efter valet 2006 sköts det dock på framtiden.

Men nu ser det alltså ut att bli av – år 2010. Enligt Jan Björklund är det en mycket viktig reform, eftersom historia är ”ett av våra kulturbärande ämnen”. Det lär oss dessutom "varför världen ser ut som den gör idag".

Också den politiska oppositionen och LR-ordföranden Metta Fjelkner är positiva till förändringen. Fjelkner påminner om att man utan historia får svårt att förstå ”sin framtid och samtid”.

I själva verket torde det vara svårt att hitta någon som kritiserar förslaget. De skäl som förs fram i dess favör är naturligtvis också relevanta.

Ändå kan det finnas anledning att påminna om ytterligare ett. Jag hörde nyligen om en lärare som av en elev fick ta emot ett ganska bisarrt påstående om judar. När läraren inte lyckades övertyga eleven om det tvivelaktiga i påståendet, bad han istället denne att underbygga det med hjälp av några källor.

En stund senare återvände eleven med källorna i näven. De bestod av några utskrifter från nätet. Vid en närmare granskning visade det sig att de utgjordes av två kommentarer till en blogg.

I det här fallet var det alltså inte ens blogginlägget självt som användes för att stärka påståendet om judar. Det var några anonyma kommentarer. En av historieämnets viktigaste uppgifter är att råda bot på den typen av källhantering.

1 kommentar:

TeRRa_X sa...

NU har vi en blogg om Göteborgs historia www.alltidgot.com