onsdag 26 september 2007

Nyttan med historia

Aftonbladets nätupplaga rapporterar om en ny lärobok i rysk historia. Bakom boken står personer i närheten av Putin och regeringspartiets ungdomsförbund. Syftet sägs vara att inympa patriotism i de ryska skoleleverna: boken ”ska lära ryska skolbarn att känna stolthet för sitt land”. Och det ska bland annat ske genom att Josef Stalin glorifieras och görs till en hjälte.

Ett sådant bruk av historia har Kristian Gerner och Klas-Göran Karlsson beskrivit i boken Folkmordens historia. De talar där om något som de benämner ideologiskt historiebruk. Vilket handlar om ”att konstruera ett historiskt meningssammanhang som förmår övertyga och påverka mer än att ge historiska kunskaper”.

Detta är också det uttryckliga målet med läroboken. De ansvariga för den menar nämligen att historievetenskapen respektive en lärobok i historia har skilda uppgifter. Vetenskapen söker sanningen, läroböcker undervisar människor i hur de ska förhålla sig till sig själva, till omvärlden, till sitt land och – får man förmoda – till Vladimir Putin.

Inga kommentarer: