lördag 29 september 2007

Jordens skapelse

Om mindre än en månad – den 26 oktober närmare bestämt – har vi anledning att fira. Då är det nämligen 6011 år sedan världen skapades.

I alla fall skedde det vid den tidpunkten enligt den irländske ärkebiskopen James Ussher (1581-1656). Han tog nämligen Bibeln till hjälp och slöt sig till att skapelsen började natten mot den 26 oktober år 4004 f. Kr. Klockan 9 på morgonen var den fullbordad.

Sina beräkningar lade Ussher fram i Annales veteris testamenti (ung. Gamla testamentets annaler). Att jorden fick bli nästan 6000 år gammal byggde på en äldre, väletablerad tradition. Man har velat se detta som ett utslag av att jordens ålder kopplades samman med skapelsens sex dagar.

Usshers slutsatser om Skapelsens morgon kom att leva vidare ända in på 1800-talet. De utmanades främst av geologer som menade att jorden måste vara äldre. Senare kom Charles Darwins lära om evolutionen att stödja geologerna i den tanken.

Helt utraderad är emellertid inte Usshers datering. Bland annat fortlever den inom vissa kristna högergrupper. Huruvida de tänker slå klackarna i taket den 26:e eller inte, låter jag dock var osagt.

Inga kommentarer: