måndag 22 oktober 2007

Ett jagande efter vind

Häromdagen sändes det sista avsnittet av ”Sopranos” i SVT. Amerikansk tv gjorde detsamma i juni i år.

Direkt efter att serien avslutats i USA började folk vallfärda till Holsten's. Det är den restaurang i New Jersey där den sista scenen i den 86 avsnitt långa serien utspelar sig. Ägaren till restaurangen uppger för SvD att det verkade som om folk kom dit för att ”hitta en ledtråd till hur allt egentligen slutade”.

Mycket har annars avgjorts under de senaste avsnitten. Flera av huvudpersonens – Anthony Sopranos – medarbetare har mördats. Han har avpolletterats av sin psykiater. Hans farbror, den gamla maffiabossen, är senil och hjälplöst fången i det förflutna. Liksom den italiensk-amerikanska maffian är han något som varit, snarare än något som är.

Men vad ingen vet säkert är hur det egentligen gick för Anthony Soprano och hans familj. När slutscenen avbryts och eftertexten så småningom börjar rulla, återstår flera möjligheter. Kanske grips Tony Soprano av FBI-agenter inne på restaurangen. Eller så skjuts han till döds. Eller såras. Eller också äter han helt enkelt middag med sin familj och åker sedan hem.

Det är detta öppna slut som fått Sopranofanatikerna att leta efter ledtrådar på Holsten's.

De flesta av dem inser rimligtvis att inga ledtrådar går att finna. Men de letar lika fullt. För detta att söka efter ett svar där inga svar finns, och att famla efter en verklighet där enbart fiktion bjuds – det har hänt förr. Och det kommer att hända igen.

Inga kommentarer: