onsdag 3 oktober 2007

Mörker

Vad har 18, 23 och 66 gemensamt? Ja, de är siffror - naturligtvis. Men de är också nummersymboler, förtäckta koder som används av nutida högerextrema organisationer.

Vill man ha reda på vad de betyder, gör man klokt i att läsa Håkan Gestrins bok Högerextrema rörelser och deras symboler. Där kan man bland annat få veta att siffran 18 står för bokstäverna A (1) och H (8), dvs. Adolf Hitlers initialer.

Förutom nummersymboler dechiffreras här en mängd symboler som hör hemma i nazistiska och fascistiska kretsar. Det är allt ifrån de historiskt sett välkända, som hakkorset och det fascistiska spöknippet, till nutida högerextrema parti- och organisationssymboler.

Själv fäster jag mig speciellt vid ett avsnitt som handlar om högerextremismen i dagens Ryssland. Försvarsvänner i vårt land talar ju gärna om det potentiella militära hotet ifrån öst; om det finns fog för det kan jag inte bedöma.

Rent akut oroväckande är dock det faktum, att det i Ryssland år 2005 begicks ungefär ett mord i veckan med rasistiska motiv. Dessutom är, enligt Håkan Gestrin, samtliga partier i Duman - utom Putins ”Enade Ryssland” - öppet antisemitiska. 19 riksdagsledamöter har också i ett brev till ryska riksåklagaren krävt att ”alla judiska organisationer i landet ska förbjudas”.

Antisemitismen i Ryssland frodas alltså inte bara hos skinnskallarna på gatan eller hos välkända högerextremister som Vladimir Zjirinovskij. Den är mer utbredd än så; den predikas från flera håll i parlamentet. Inte minst därför är Håkan Gestrins bok skrämmande aktuell.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håkan Gestrins bok verkar vara mycket intressant. Hur får jag tag i den?
Rubriken på ditt inlägg är "Mörker"
Det får mig att tänka på motsatsen, dvs ljus. Ingen kunde fånga ljuset som den nu så aktuelle Roslin gjorde i sina porträttmålningar,anser jag.Vet du om det finns någon nyutgiven bok om honom

Patrik Godin sa...

Boken är resultatet av ett samarbete mellan Natur & Kultur och Expo. Den finns ex. på Adlibris, förmodligen också i bokhandeln.

Anonym sa...

Jo, det är en bra bok, men om du tycker att avsnittet om Ryssland är intressant bör du läsa artikeln Gestrin skrev om högerextremism där i Expo förra året. Kommer inte ihåg i vilket nummer, men det var någon gång i höstas eller vintras.

Riktigt bra och obehaglig läsning

Patrik Godin sa...

Tack för tipset! Ska försöka få tag på det numret.