måndag 8 oktober 2007

Revolutionär i tiden

Che Guevara är i ropet igen, för i dagarna är det 40 år sedan han avrättades i Bolivias djungel. En ny bok om den argentinske gerillakrigaren, skriven av Björn Kumm, har precis släppts. Och i senaste numret av Populär historia finns en lång artikel om honom.

Ernesto ”Che” Guevara, läkarstudenten som hjälpte Fidel Castro till makten på Kuba, har fascinerat många. Under det 1960-tal som var så rikt på hjältar, inte minst ur populärkulturens allt bredare lager, förvandlades han själv till en hjälte. Oresonlig, med automatvapnet i hand och med den väpnade revolutionen som politiskt verktyg, blev han ett föredöme för förtryckta folk i tredje världen. Hans dramatiska död adlade honom sedan till myt.

Att han – vänsterikonen - dessutom utvecklats till en handelsvara, till ett tröjtryck som fortfarande säljer, kan tyckas ironiskt. Men Che Guevara hade turen att hamna rätt i tiden. Han greps av sin revolutionära glöd under en period som återupplivat den revolutionära drömmen.

Om Che Guevara levt sitt liv exakt likadant, fast trettio år senare, är möjligheten stor att vi inte ens skulle ha hört talas om honom. Hur lockande en sådan tanke ter sig, beror väl på tycke och smak.

1 kommentar:

Anonym sa...

mycket intiresno, tack