fredag 26 oktober 2007

Eva Ebner

Senaste numret av tidningen Världens historia innehåller kuslig läsning. En av artiklarna tar nämligen upp de otaliga våldtäkter som tyska kvinnor utsattes för av ryska soldater under andra världskrigets slutskede.

Upp emot en miljon kvinnor uppges ha blivit våldtagna när ryssarna ryckte fram mot Berlin österifrån. Många civila flydde i takt med att tyska armén pressades tillbaka. Men åtskilliga blev också kvar, inneslutna i städer och byar. Där löpte de stor risk att dödas, misshandlas och våldtas när ryssarna skulle hämnas alla de övergrepp som tyskarna begått på rysk mark tidigare under kriget.

Starkast intryck gör de ögonvittnesskildringar som finns med i artikeln. En av dem kommer från Eva Ebner. Hon berättar hur två sovjetiska soldater släpar iväg med henne efter erövringen av Danzig 1945. Den ene våldtar henne, den andre håller en kniv mot hennes hals. Fler och fler soldater kommer in i rummet. Övergreppen pågår i timmar. Till slut ber hon för sitt liv inför en officer.

Några timmar senare ber en annan rysk officer henne att peka ut förövarna. De brott de har begått är belagt med dödsstraff. Hon känner igen flera av soldaterna, men väljer att tiga. På så sätt skonar hon deras liv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ack vad spännande, en rassetyska var våldtagen! det att de tyska soldaterna våldtog och sen brann upp våra kvinnor och barn, tom nyfödda, gör självklart ingenting. märk, tyskarna torterade de värnlösa civila endast för att roa sig. vad är det för fel av våra soldater att de utdjorde en liten hämndaktion? det var det rasistiska tyska folket som valde sig en rassefuhrer hitler. det var hitlers egna ord "jag vill för evigt befria er (den överlägsna ariska rasen) från en chimär som kallas för samvete".

Patrik Godin sa...

Med all respekt - jag tror att det är ganska olyckligt att se på skeendet så pass kategoriskt som du gör.
Att Eva Ebner var en "rassetyska" har du inga belägg för.Tänk om hon "endast" var ett oskyldigt civilt offer, dvs det som alla krig vimlar av.
Att tyskarna begick monstruösa övergrepp på civila ryssar är det ingen som förnekar. Jag nämner det även i texten. Men i just det här inlägget var fokuset ett annat.

Anonym sa...

Stalin o hans kommunister möjliggjorde WW2 (genom M-R pakten 23/8). De och inga andra. Allt annat, som att WW2 var oundvikligt, kan ju avfärdas som kontrafaktiskt