onsdag 17 oktober 2007

Kvinnor och män

Man föds inte till kvinna, man blir det.

Simone de Beauvoirs bekanta citat från Det andra könet är ett exempel på hur man med hjälp av ett genusperspektiv kan förklara bristen på jämställdhet i ett samhälle. Män blir män och kvinnor kvinnor – inte därför att de biologiskt är betingade till det, utan därför att samhället socialt är organiserat på just ett sådant vis. Vi lär oss våra kön.

Och vad är det då som kvinnor – och män – lär sig? Ja, bland annat att det är skillnad på vilka normer som gäller för sexuallivet. Män ska erövra, ha flera partner, sprida sina gener.

Kvinnor som lever på samma sätt är lätta på foten, vidlyftiga, ”horor”. Om de utsätts för någon typ av övergrepp – såsom en våldtäkt – är det dessutom stor risk att deras ”lättfärdighet” slår tillbaka på dem. De tvingas redogöra för den, den ställs ut till allmän beskådan.

Om detta och mycket annat kan man läsa i boken Genus av Helena Josefson. Vill man sedan få det bekräftat via en empirisk studie, räcker det att klicka sig fram till någon av kvällstidningarnas nätupplagor.

Just idag

Inga kommentarer: